Samuel Backman vann Pondus HackFest

06.03.2013 kl. 08:13
Hackathonet resulterade i fem helt olika men mycket spännande idéer. När finlandssvenska data hackades, var det nyhetsmaterialen som väckte största intresset. Nyttan av att ha genomtänkta metadata blev tydligt. I själva Pondusschemat och tekniken uppdagades inga större brister, men en del respons kommer nog att ges i synnerhet till mediehusen.
Bland andra Svenska Yle och Brages Pressarkiv hade öppnat dataresurser inför gårdagens kodningstävling på Arcada. De tävlande hade åtta timmar på sig att bygga en applikation på finlandssvenska öppna data. Segern gick till Samuel Backman, som utvecklade ett koncept för en tjänst med vilken man filtrera i nyhetsflödet på olika sätt. Den fungerar både i mobil och på webben.


Det andra priset euro gick till Lucas Granberg och Carolina Lindqvist som hade utarbetat en del  lösningar som utnyttjade geografisk information i tidningsnyheter. Med hjälp av kartor visualiserade och analyserade de material ur Brages Pressarkivs databas.

Tredje pris gick till Marcus Tallberg som också hade utgått från Brages Pressarkivs material och utvecklat ett verktyg med vilket man kan söka liknande artiklar ur den finlandssvenska pressen.

Som domare fungerade Juho Autio från Profium, Rasmus Johansson från MariaDB och Ant Simons från Kulturhuset.fi.

Ordförklaringar

Om du undrar vad metadata eller ett öppet gränssnitt är har vi gjort en liten ordlista för dig.

LÄS MER