En första widget

01.07.2012 kl. 16:14
Nu kan man kolla in det första Pondusflödet! Det baserar sig på Brages Pressarkivs databas, som tidigare gått under namnet Press, men nu är på väg att transformeras till ett modernt digitalarkiv under namnet Presstanda.

Fönsterapplikationen är ett steg i utvecklingen av implementeringen av ett Pondus Lite-gränssnitt. Gränssnittet är inte färdigt till alla detaljer, men API:t kommer att publiceras inom kort. Widgeten laddar innehållet från API:t över JSONP vilket betyder att det går att göra widgets som samlar ihop resultat från fler OpenSearch API:n som stöder JSONP. Fälten hittar man i princip i wikin. Där kommer vi också inom kort att publicera mera information, så att alla enkelt kan fixa egna flöden.

Den första fönsterapplikationen är framtagen åt Tidskrift.fi hos Kulturhuset och den innehåller ett flöde med alla artiklar som Brages Pressarkivs personal har försett med ämnesorden "tidskrift" eller "kulturtidskrift". De flesta av titlarna i flödet är länkar till en e-tidning. Eftersom själva artiklarna är tidningarnas egendom leder länken till en betalvägg, vilket också anges med symbolen intill titeln. Detta är viktigt med tanke på användarna.  Om man är prenumerant och är inloggad borde det gå att  komma ända fram till rätt tidning eller rätt tidningssida genom att klicka på länken.

Tills vidare har vi fått länkningen att fungera med HSS Medias och KSF Medias tidningar. Åbo Underrättelser har en lite annorlunda och mer utmanande lösning, som gör att det inte är enkelt att skapa en länk till en specifik e-tidning. Vi försöker emellertid hitta en lösning på detta så fort som möjligt. Vi hoppas också få igång ett närmare samarbete med de två åländska tidningarna vi indexerar.

Allt material inom Pondus kommer inte alls att vara betalmaterial, utan det kommer att finnas mycket olika typer av licenser och rättigheter i de olika flödena. Det mesta övriga materialet ser ut att bli öppet tillgängligt. För att ange eventuella begränsningar har vi tagit fram symboler som baserar sig på Europeanas sätt att markera samma sak. Det är viktigt att en användare vet vad som väntar bakom ett klick. På Brages Pressarkiv är vi övertygade om att tidningarna innehåller mycket material som folk är färdiga att betala för. Med ny teknik kan djuplodande artiklar och reportage få den betydligt längre livstid de är värda, snarare än att åka i pappersinsamlingen samma kväll.

Vi tar väldigt gärna emot respons. Inom  projektet har vi valt att satsa alla pengar på  ren utveckling, så behöver vi hjälp med testandet. Målsättningen är att fortsätta utvecklingen och förbättra användbarheten och all respons är därför mycket välkommen och hjälper oss att komma vidare. Vi tror nämligen på att utveckla våra tjänster tillsammans med vår användare, snarare än att bara försöka gissa oss till hurdana funktioner folk kanske vill ha. Inom Pondus är det öppenhet och samarbete som gäller.

Ordförklaringar

Om du undrar vad metadata eller ett öppet gränssnitt är har vi gjort en liten ordlista för dig.

LÄS MER